Update to adding trans temp gauge...

Disclaimer: Links on this page pointing to Amazon, eBay and other sites may include affiliate code. If you click them and make a purchase, we may earn a small commission.

MrStimpy

TYF Newbie
Joined
Dec 21, 2021
Posts
2
Reaction score
2
Here is a bit of what I have figured out.

The odometer value is repeated three times for data integrity. First two bytes are the most significant and the least significant byte is roved over the next 10 bytes since this is written every 1/10 of a mile and the EEPROM is spec'ed for 1 million write cycles. This would stay within spec for 1 million miles.

Engine hours is stored once as four bytes, although I can't imagine needing the fourth byte, divide by 10 since it is recorded to 1/10 of an hour, and it is stored LSB→MSB.

TransTemp 0x000059 0 - Yes 1 - No

Vehicle Settings
0x00005A 0 - English 1 - French 2 - Spanish
0x00005B 0 - Imperial 1 - Metric

The VIN is stored as plain text, that is, the characters are encoded in ASCII and written as hex.
Last 4 characters from label bar code stored as plain text, serial number maybe?
GM 8 digit Part Number for cluster is stored in hex format MSB→LSB
Cluster model ID is 4 large characters from the label. Also stored as ASCII plain text.
Trip meter value is in speedometer pulses, e.g. miles = value/4000, it is stored LSB→MSB. Took me a while to figure out how they were encoding this, but it means that your trip meter is accurate to about 15 inches!. It's probably only updated in volatile memory and stored periodically or at shutdown, otherwise it would wear out the memory location pretty quickly.

Not stored in cluster:
Vehicle settings menu, except language (1) and units (2)
Timer
Fuel used


View attachment 218561

Gray blocks are the same in every memory dump I have looked at, and are mostly zero and probably unused. Still trying to figure out the gauge calibrations, which I think are stored somewhere in the white blocks.
 

MrStimpy

TYF Newbie
Joined
Dec 21, 2021
Posts
2
Reaction score
2
Here is a bit of what I have figured out.

The odometer value is repeated three times for data integrity. First two bytes are the most significant and the least significant byte is roved over the next 10 bytes since this is written every 1/10 of a mile and the EEPROM is spec'ed for 1 million write cycles. This would stay within spec for 1 million miles.

Engine hours is stored once as four bytes, although I can't imagine needing the fourth byte, divide by 10 since it is recorded to 1/10 of an hour, and it is stored LSB→MSB.

TransTemp 0x000059 0 - Yes 1 - No

Vehicle Settings
0x00005A 0 - English 1 - French 2 - Spanish
0x00005B 0 - Imperial 1 - Metric

The VIN is stored as plain text, that is, the characters are encoded in ASCII and written as hex.
Last 4 characters from label bar code stored as plain text, serial number maybe?
GM 8 digit Part Number for cluster is stored in hex format MSB→LSB
Cluster model ID is 4 large characters from the label. Also stored as ASCII plain text.
Trip meter value is in speedometer pulses, e.g. miles = value/4000, it is stored LSB→MSB. Took me a while to figure out how they were encoding this, but it means that your trip meter is accurate to about 15 inches!. It's probably only updated in volatile memory and stored periodically or at shutdown, otherwise it would wear out the memory location pretty quickly.

Not stored in cluster:
Vehicle settings menu, except language (1) and units (2)
Timer
Fuel used


View attachment 218561

Gray blocks are the same in every memory dump I have looked at, and are mostly zero and probably unused. Still trying to figure out the gauge calibrations, which I think are stored somewhere in the white blocks.
Great info...Was able to add a servo for temp to my 2005 cluster, program in circuit the temp bit, and Walha....It works great!! Bought a temp cluster from a junkyard for the proper overlay, installed new bulbs...ready for another 120K miles....THANKS!!
 

mattt

Full Access Member
Joined
Mar 27, 2014
Posts
735
Reaction score
304
Great info...Was able to add a servo for temp to my 2005 cluster, program in circuit the temp bit, and Walha....It works great!! Bought a temp cluster from a junkyard for the proper overlay, installed new bulbs...ready for another 120K miles....THANKS!!
How were you able to get the temp gauge functional in your existing cluster? Do you have the pieces necessary to program or change values as the OP has done? I do not have any of the hardware to get that done, but would pay someone for their services to make the change in my existing cluster. Nice work man!
 

toddis32

Member
Joined
Apr 16, 2010
Posts
47
Reaction score
5
Location
Wi
Some clusters are programmed for the trans temp and some are not. If you have the gauge face and all of the parts, GM Gauge Repair does the programming only if that is all you need. gmgaugerepair.com
 

project_x

Member
Joined
Jan 18, 2022
Posts
87
Reaction score
83
yes, you are correct. I was mistaken. The code is likely not in the top two lines of code. The service brake booster nag came back after a few days. I wish it would go away again!
I know this is an old thread...Leon, did you ever manage to get rid of the brake booster message...I have exactly that message :(
 

Jfunkstaa

TYF Newbie
Joined
Jun 27, 2023
Posts
1
Reaction score
0
No I have a Mac, and the provided software was Windows only. I ended up using:


Which looked hard but was surprisingly easy.
I also have a Mac and was afraid I wouldn't be able to do this. Can you provide info on how you did it I know nothing about programming and it looks complicated
 

Forum statistics

Threads
129,151
Posts
1,811,219
Members
92,241
Latest member
shawnroot719
Top