Service adaptive cruise HELP

Disclaimer: Links on this page pointing to Amazon, eBay and other sites may include affiliate code. If you click them and make a purchase, we may earn a small commission.

Austinmax94

TYF Newbie
Joined
Mar 15, 2023
Posts
2
Reaction score
0
Hey guys, if this is in the wrong spot I can move it.

I bought a 15 Yukon SLT today that has everything except Denali badges. Everything was perfect on the test drive, no issues whatsoever and I drove it about 20 miles at highway speeds bla bla bla.

I had a 2.5 hour drive home and about an hour in, my backup camera says “service rear camera” after stopping and the screen is dark grey but the guide shows up.

Secondly, my cruise stopped working and shows “service adaptive cruise”, “service automatic collision prep” and lastly, “automatic collision prep unavailable”.

Looking for some insight so I don’t get the run around on this. I’m mechanically inclined but this stuff is foreign to me. Please help asap!
 

Doubeleive

Wes
Supporting Member
Joined
Nov 7, 2017
Posts
23,017
Reaction score
33,385
Location
Stockton, Ca.
Hey guys, if this is in the wrong spot I can move it.

I bought a 15 Yukon SLT today that has everything except Denali badges. Everything was perfect on the test drive, no issues whatsoever and I drove it about 20 miles at highway speeds bla bla bla.

I had a 2.5 hour drive home and about an hour in, my backup camera says “service rear camera” after stopping and the screen is dark grey but the guide shows up.

Secondly, my cruise stopped working and shows “service adaptive cruise”, “service automatic collision prep” and lastly, “automatic collision prep unavailable”.

Looking for some insight so I don’t get the run around on this. I’m mechanically inclined but this stuff is foreign to me. Please help asap!
are you driving in the snow? the sensors don't like the snow or being dirty that's your best bet otherwise now you know why someone got rid of it and none of that is covered unless you bought a very top end warranty
 
OP
OP
A

Austinmax94

TYF Newbie
Joined
Mar 15, 2023
Posts
2
Reaction score
0
are you driving in the snow? the sensors don't like the snow or being dirty that's your best bet otherwise now you know why someone got rid of it and none of that is covered unless you bought a very top end warranty
No snow, I’m in Tennessee and it was cleaned before I drove off the lot. It was a 1 owner. Had no idea of the 2015 problems….
 

Doubeleive

Wes
Supporting Member
Joined
Nov 7, 2017
Posts
23,017
Reaction score
33,385
Location
Stockton, Ca.
No snow, I’m in Tennessee and it was cleaned before I drove off the lot. It was a 1 owner. Had no idea of the 2015 problems….
well the 2015 is a first model year but doesn't really have any significant problems per say, it could just need a new back up camera and a calibration if the front window was replaced there is a a sensor on the front and a couple other ones in the bumper area. the adaptive cruise and forward collision system have sensitive calibration if one of the the sensors is out of whack it will give up and error out. some of those sensors can be a bit expensive which is why I mentioned a warranty.
 
Last edited:

Tahoe14

Full Access Member
Joined
Jun 10, 2014
Posts
1,671
Reaction score
870
Location
Central Fl
It's not too late to purchase a warranty, I would recommend the GMEPP if your not over on mileage, check the GM warranty site. There are GM Dealers that sale at a discount and you can even make monthly payments. There are a lot of electronics on these new vehicles and I would consider a warranty.
 

phottomatt

Member
Joined
Aug 16, 2021
Posts
68
Reaction score
38
I'm having similar issues, my cruise control worked fine then all of a sudden "service Adaptive cruise control" every time I start it and the cruise control isn't working. Also I'm unable to turn off the forward collision warning, not sure if that's related.
 

Forum statistics

Threads
128,280
Posts
1,796,857
Members
91,028
Latest member
Gbeanos
Top