1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Normal idle speed

Discussion in 'Engine & Drivetrain' started by UmmScott, Nov 27, 2020.

  1. UmmScott

    UmmScott Full Access Member

    Posts:
    172
    Likes Received:
    173
    Joined:
    Sep 1, 2019
    Location:
    Omaha
    Name:
    Scott
    Quick question. What is normal idle speed? Mine is a 00 yukon and previous owner has a Tune in the PCM and it idles right there at 500rpm.
    Is that normal? Just unsure.

    Man I love my yukon and wanna keep it forever. 191k on her still going strong. Shes clean too!![​IMG][​IMG]

    Sent from my SM-G975U using Tapatalk
     
  2. 03catburban

    03catburban Full Access Member

    Posts:
    167
    Likes Received:
    343
    Joined:
    Dec 18, 2018
    Location:
    Georgia
    Name:
    Jeff
    Pcm commands 525 in gear and 575 in park at running temp

    Straight from a stock tune

    20201127_104627.jpg
     
    Joseph Garcia, UmmScott and Big Mama like this.
  3. UmmScott

    UmmScott Full Access Member

    Posts:
    172
    Likes Received:
    173
    Joined:
    Sep 1, 2019
    Location:
    Omaha
    Name:
    Scott
    Thank you!

    Sent from my SM-G975U using Tapatalk
     
    03catburban likes this.
  4. Doubeleive

    Doubeleive Supporting Member

    Posts:
    13,564
    Likes Received:
    15,525
    Joined:
    Nov 7, 2017
    Location:
    Stockton, Ca.
    Name:
    Wes
    ya normal operation is between 500-600, they may have made it 500 on purpose, unless it is having trouble staying running then you should be fine with it like that. If it ever starts to die on you idling or won't idle correctly then you may need to clean the throttle body, maf, iac, new air filter. throwing in some injector cleaner on a regular basis helps too.
     
    UmmScott likes this.
  5. PNW VietVet

    PNW VietVet Supporting Member

    Age:
    68
    Posts:
    8,066
    Likes Received:
    7,667
    Joined:
    Oct 8, 2014
    Location:
    Oregon
    Name:
    Ron
    I had a 2002 Tahoe that hung around at about 550 and my new to me 2005 Z71 is at 600. If there is no problems at 500 rpm, let it be.
     
    Joseph Garcia and UmmScott like this.
  6. UmmScott

    UmmScott Full Access Member

    Posts:
    172
    Likes Received:
    173
    Joined:
    Sep 1, 2019
    Location:
    Omaha
    Name:
    Scott
    Thanks a bunch guys. No problems starting when cold.

    Sometimes I have issues restarting when its all warmed up.
    Itll kinda bog and sputter around 200ish for a second or 2 and then itll come out of it and idle normally around 500

    Sent from my SM-G975U using Tapatalk
     
  7. PNW VietVet

    PNW VietVet Supporting Member

    Age:
    68
    Posts:
    8,066
    Likes Received:
    7,667
    Joined:
    Oct 8, 2014
    Location:
    Oregon
    Name:
    Ron
    Sounds like some maintenance is needed. I would clean the throttle bore and get the correct cleaner for the MAP/MAF at the parts store and follow those directions. Plus, how old is the fuel filter and the age of the plugs and wires?
     
  8. 03catburban

    03catburban Full Access Member

    Posts:
    167
    Likes Received:
    343
    Joined:
    Dec 18, 2018
    Location:
    Georgia
    Name:
    Jeff
    I'll check oneof my 03+ tunes later but I think the DBW is about 50-75 rpms more
     
  9. 03catburban

    03catburban Full Access Member

    Posts:
    167
    Likes Received:
    343
    Joined:
    Dec 18, 2018
    Location:
    Georgia
    Name:
    Jeff
    Do you have check engine light if not clean TB clean IAC and check for air leaks after MAF because thatcan cause a low idle too
     
    UmmScott likes this.
  10. UmmScott

    UmmScott Full Access Member

    Posts:
    172
    Likes Received:
    173
    Joined:
    Sep 1, 2019
    Location:
    Omaha
    Name:
    Scott
    Will do.

    I do think there is a vacuum leak on a PCV tube i think it is? Its on the drivers side of the engine and runs from the middle of the intake manifold down to the rear of the valve cover. I think that line has a small crack in it

    Sent from my SM-G975U using Tapatalk
     

Share This Page