AC goes to heat while running

Discussion in 'Interior' started by Ozlander, Sep 13, 2019.

  1. Ozlander

    Ozlander TYF Newbie

    Posts:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Sep 13, 2019
    Name:
    Merlyn
    06 Yukon XL
    While using the AC, from 1 minute up to several hours, the front air starts blowing hot air out the vents.
    The only way to fix up is to turn engine off and restart. Works every time. This started out maybe once a month and is now almost daily.
    Rear air is always cool when this is happening.
     
  2. wjburken

    wjburken Full Access Member

    Posts:
    572
    Likes Received:
    730
    Joined:
    Dec 26, 2017
    Location:
    Eastern Iowa
    Name:
    Wade
    You might have blend door going out. Pretty common.
     
    swathdiver likes this.
  3. SnowBuck

    SnowBuck Full Access Member

    Posts:
    166
    Likes Received:
    13
    Joined:
    Nov 10, 2012
    Name:
    Rich
    2005 XL
    Has exact same problem. Mine hot on the left/cold on the right. VERY common. Don't jump to the conclusion that it is the actuator on the passenger floor even if it was making clicking sounds. Mine was the difficult one ... behind the middle dash. Replaced and works perfectly now. Even the floor actuator stopped clicking.
     
    wjburken and swathdiver like this.
  4. Doubeleive

    Doubeleive Supporting Member

    Posts:
    7,045
    Likes Received:
    5,551
    Joined:
    Nov 7, 2017
    Location:
    Stockton, Ca.
    Name:
    Wes
    do both sides get warm or just the drivers side?
     
  5. Ozlander

    Ozlander TYF Newbie

    Posts:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Sep 13, 2019
    Name:
    Merlyn
    Both sides, if I turn the temp control up to 90, blower slows down and maybe stops. Thus it thinks it still in the cool mode.
    If I turn the temp control down to say 60, Air goes from vents to floor outlet, still hot air.
    Turns system off and back on does nothing, still blows hot air. Rear system still blowing cool air all thru these changes.
    Only way to fix it is to shut ignition switch off, then restart engine. Set to neutral, off, on, start, back to Drive. Less than 10 sec.
    O
     
  6. ivin74

    ivin74 05 Yukon Denali

    Posts:
    774
    Likes Received:
    291
    Joined:
    Aug 3, 2014
    Location:
    Pearland, Texas
    Name:
    Ivan
    Mine is doing the same, do you have a part number? How many actuators do the NBS have?
     
    Last edited: Sep 15, 2019 at 10:22 PM
  7. Doubeleive

    Doubeleive Supporting Member

    Posts:
    7,045
    Likes Received:
    5,551
    Joined:
    Nov 7, 2017
    Location:
    Stockton, Ca.
    Name:
    Wes
    in that case I would suspect the controller being bad, especially if it is the digital one
     
  8. SnowBuck

    SnowBuck Full Access Member

    Posts:
    166
    Likes Received:
    13
    Joined:
    Nov 10, 2012
    Name:
    Rich
    Someone answered one of my posts:
    "There are 4 actuators for the front AC and 2 in the back. The left one is on the bottom behind the console or middle area. The right side is on top in the middle. The recirc is on top but towards the right and the "blend" is under the driver's foot well.

    The ambient sensors in the 900s look like little speaker grills in the headliner, 1-3 depending on trim level and options."

    And RockAuto has the controller for about $140.
     
    ivin74 likes this.
  9. Ozlander

    Ozlander TYF Newbie

    Posts:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Sep 13, 2019
    Name:
    Merlyn
    The controller being the one in the dash were you set temps, off and on etc?
     
  10. Doubeleive

    Doubeleive Supporting Member

    Posts:
    7,045
    Likes Received:
    5,551
    Joined:
    Nov 7, 2017
    Location:
    Stockton, Ca.
    Name:
    Wes
    yes the main controller
     

Share This Page